دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان:
پیروزی منطق جمهوری اسلامی در دنیا از نتایج برجام بود
با مهندس جمشید رسایی، دبیر انجمن اسلامی مهندسان گیلان و عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان به گفتوگو نشستیم و سوالاتمان را پیرامون تصویب طرح برجام در مجلس شورای اسلامی و آغاز اجرای آن توسط دولت ایران، نزدیک شدن به فصل برگزاری انتخابات مجلسین شورای اسلامی و خبرگان رهبری و همچنین برگزاری انتخابات هیأت مدیره […]
با مهندس جمشید رسایی، دبیر انجمن اسلامی مهندسان گیلان و عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان به گفتوگو نشستیم و سوالاتمان را پیرامون تصویب طرح برجام در مجلس شورای اسلامی و آغاز اجرای آن توسط دولت ایران، نزدیک شدن به فصل برگزاری انتخابات مجلسین شورای اسلامی و خبرگان رهبری و همچنین برگزاری انتخابات هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان، با او در میان گذاشتیم؛ با این توضیح که گفتوگوی حاضر، پیش از نامه مقام معظم رهبری به رییسجمهور در خصوص اجرای برجام انجام شده بود و لذا سوالی در این خصوص مطرح نشده است. گزارش کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان اظهار کرد: حداقل نتایجی که از برجام به دست آوردیم این بود که توان دیپلماسی کشور در عرصه جهانی به نمایش درآمد و منطق جمهوری اسلامی در دنیا به پیروزی رسید و شش قدرت برتر جهان که یک طرف این ماجرا بودند، نهایتا ناچار شدند تا مسیر زورگویی و تحریمهای ظالمانه را تغییر دهند.
مهندس جمشید رسایی، دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان، در گفتوگو با پایگاه خبری شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گیلان، با اشاره به پایان روند رسیدگی به برجام در نهادهای مسئول و تصویب اجرایی شدن آن توسط دولت، با وجود نظرات و انتقادات متعدد مخالفان برجام، گفت: قطعا اینگونه نیست که در بررسی جزء به جزء برجام بگوییم که همه چیز آن به نفع ایران بوده است؛ در واقع در روندی که طی شد، در یک جاهایی توانستیم امتیازاتی به دست بیاوریم و در یک جاهایی هم امتیازاتی دادیم. این که میگوییم امتیازاتی دادهایم نیز در حقیقت امتیاز نبوده، بلکه آنها راجع به برنامه هستهای ما ابهاماتی داشتند که برای رفع آن ابهامات، نیاز بود که ما زمینههایی را فراهم کنیم تا آنها در یک دوره زمانی بیایند و بررسیهایی را انجام بدهند.
رسایی با اشاره به جزئیاتی که در برجام وجود دارد و توسط طرفین پذیرفته شده اظهار کرد: انشاءالله این جزئیات اجرایی به صورت گام به گام و با دقت، ظرف ماههای آینده عملی شود و به مرحلهای برسیم که تحریمها به طور کامل برداشته شود. در چند ماه آینده باید دقت نظر در اجرای این جزئیات به قدر کافی صورت بگیرد تا قدرتهای جهانی، در هیچ کجا، پای خود را از چارچوبهایی که مشخص شده، فراتر نگذارند.
وی ادامه داد: حداقل نتایجی که از برجام به دست آوردیم این بود که توان دیپلماسی کشور در عرصه جهانی به نمایش درآمد و منطق جمهوری اسلامی در دنیا به پیروزی رسید و شش قدرت برتر جهان که یک طرف این ماجرا بودند، نهایتا ناچار شدند تا مسیر زورگویی و تحریمهای ظالمانه را تغییر دهند؛ زیرا متوجه شدند که از طریق تحریم نمیتوانند به گفتوگو با ایران بپردازند.
عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گیلان گفت: انشاءالله با اجرای گام به گام برجام، در عین حالی که تحریمها را به طور کامل برمیداریم، میتوانیم به پیشرفتهای هستهای خودمان هم ادامه بدهیم.
مهندس جمشید رسایی با اشاره به برخورد نمایندگان مجلس با برجام و طرحی که در این خصوص در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و همچنین روند تصویب این طرح در مجلس اظهار کرد: اینکه نمایندگان مجلس دیدگاههای مختلفی نسبت به یک طرح داشته باشند، امری عادی است. از مخالف صد در صدی برجام تا موافق صد در صدی آن میتوانند در مجلس حضور داشته باشند و باید شرایطی فراهم شود تا همه نمایندگانی که در این چارچوب نظراتی دارند، در صورت تمایل، نظرات خود را مطرح کنند که خوشبختانه با تشکیل کمیسیون رسیدگی برجام، این زمینه فراهم شد.
وی با اشاره به روند تصویب برجام در مجلس شورای اسلامی گفت: شاید از دید موافقان برجام، اینکه طرح خیلی سریع و در ظرف زمانی کوتاه به تصویب رسید، خوب بود؛ اما نکتهای که باید به آن دقت کنیم این است که باید سعی کنیم تا امور را از مسیر منطقی خارج نکنیم. تصویب طرحی با این درجه از اهمیت، در آن ظرف زمانی کوتاه و به آن شکل، مشکلاتی را ایجاد کرد که طی روزهای بعد از آن دیدیم و شاید این موضوع تا مدتها مطرح باشد و امکان دارد که در ماهها و یا سالهای آینده و در موضوعاتی دیگر، با استناد به این که در چنین مقطع زمانی و برای چنین موضوع بزرگی، ما توانستیم موضوع را ظرف ۱۵ دقیقه جمع کنیم، دوباره با استناد به آن، شاهد تکرار این موضوع باشیم، که این یک خطر برای کشور است.
دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان ادامه داد: جا داشت که مجلس شورای اسلامی برای این موضوع، از قبل یک برنامه زمانبندی منطقی را تصویب میکرد و کار به جایی نمیرسید که در ظرف مدت دو سه روز مانده تا پایان مهلت قانونی ما برای پاسخگویی، بیاییم و به آن شکل شتابزده عمل کنیم.
وی افزود: باید از مجلس شورای اسلامی و مسئولین نظام تشکر کنیم که با این مصوبات، روند مذاکراتی که توسط نمایندگان ایران انجام شده بود، به نحوی به تأیید رسید و بهانه از قدرتهای جهانی برای آن ظلم مضاعفی که علیه ملت ما انجام میدادند، گرفته شد. امیدوارم که چارچوب برجام، ظرف ماهها و سالهای آینده به خوبی انجام شود و ما بتوانیم انشاءالله به پیشرفتهای علمی خودمان در زمینههای مختلف و از جمله در مباحث هستهای، ادامه دهیم.
مهندس جمشید رسایی در پاسخ به سوالی در خصوص فضای کشور در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری، گفت: با توجه به زمان چهار پنج ماههای که تا برگزاری انتخابات باقی مانده، شاید از نگاهی، هنوز آن فضای لازم انتخاباتی ایجاد نشده باشد و در این زمینه نگرانیهایی وجود داشته باشد؛ اما از طرف دیگر هم شاید این روند، یک روند نامناسب انتخاباتی نباشد؛ زیرا در دوران انتخابات، بحثها حساس میشود و حساسیتها بالا میرود و در ابعادی، در روند عادی امور کشور، مشکلاتی به وجود میآید. درصد بالایی از نمایندگان مجلس، برای حضور در دوره بعدی، مجددا کاندیدا میشوند. از سوی دیگر وظایفی در مجلس بر عهده این نمایندگان است؛ برای مثال باید بر روی تنظیم و تصویب برنامه پنج ساله بعدی کشور متمرکز شوند و روی قانون بودجه سالانه کشور کار کنند؛ اگر فضا از الان انتخاباتی بشود، این دسته از نمایندگان ناگزیرند برای آنکه از عرصه فعالیتهای انتخاباتی جا نمانند، بیایند و به حوزه انتخابیهشان هم بپردازند و این امر، خدای ناکرده ممکن است که آنها را از وظیفه اصلیشان غافل کند. از سوی دیگر، سایر قوانین عادی هم که در مجلس به تصویب میرسند، دارای اهمیت هستند و به همین دلیل، بر این باورم که شاید اندکی برای انتخاباتی شدن فضای کشور زود باشد.
عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات گیلان، به وظایف احزاب در این شرایط اشاره کرد و گفت: فعالیت احزاب و تشکلهای سیاسی از این جهت که بررسیهای خودشان را شروع کرده و به تبادل نظر با یکدیگر بپردازند، لازم است. اینکه ائتلافها به چه صورت میخواهد انجام بشود، این زیاد مهم نیست و اینکه چه گروهی با چه گروهی نشست دارد و یا چه جناحی با چه جناحی؛ اما کار به صورت منطقی و اصولی باید انجام بشود و به نظر من، شاید برای انجام کارها در این بعد، اندکی دیر هم شده باشد.
رسایی ادامه داد: این طرف و در سمت اصلاحطلبان، کارهایی انجام شده است. باید از تشکلهای اصلاحطلب تشکر کرد که در قالب ائتلافی که از سالهای قبل داشتند، مجددا فعالیتهای خودشان را به صورت منظم و سازماندهی شده شروع کردند. اگر احزاب و ائتلافها به صورت تشکیلاتی و سازماندهی شده در عرصه فعالیتهای مختلف در کشور حضور داشته باشند و با منطق و طمأنینه و آرامش به نقش و وظیفه خودشان بپردازند، قطع به یقین، منافع عمومی مردم و منافع کشور را در پی خواهد داشت.
وی خاطرنشانکرد: برخی از مسایل در گذشته، باعث شده بود که فعالیتهای اصلاحطلبان در ابعادی تحت تأثیر قرار بگیرد و آن طرف، نبودن یک رقیب جدی، انگیزههای اصولگرایان را کم کرده بود؛ در عین حال، آنها یک مقدار به مباحث و اختلافات داخلی خودشان بیش از اندازه پرداختند. حال دوباره با ورود مناسبتر اصلاحطلبان، قطعا اصولگرایان هم به وحدت بین خودشان میپردازند و در یک نگاه کلی، هر دو جناح ریشهدار کشور باید توجه داشته باشند و این توجه را به مردم بدهند که در عرصه فعالیتهای سیاسی، خصوصا در مقطع انتخابات، در عین حالی که با هم رقابت میکنند، هر دو در راستای پیشرفت کشور فعال هستند و خدای ناکرده در این رقابت از چارچوب مباحث اخلاقی خارج نشوند و فضا به گونهای نباشد که مردم احساس کنند اینها برای رسیدن به قدرت، دست به هر کار و هر اقدامی میزنند و کسی که مسیر رسیدن به قدرت را به هر وسیله و هر شکل [و هر قیمتی] طی کند، به نظر نمیآید که بعد از رسیدن به قدرت هم بتواند خدمت خوبی به مردم ارایه کند.
دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان افزود: جناحبندیهای سیاسی هم به تناسب تغییرات زمان، دستخوش تغییر میشود و مواضع احزاب و افراد تغییر میکند. شاید در این مقطع زمانی، به لحاظ شرایط کشور، تعاریفی که دوستان در برخی از مباحث دارند، در گروهها و احزاب مختلف با همدیگر فرق داشته باشد. احزاب اصولگرایی که قبلا در یک جبهه و جناح بودند و میتوانستند با احزاب اصولگرای دیگر به ائتلاف برسند، شاید امروز به دلیل برخی از دیدگاهها نتوانند با هم همراهی داشته باشند؛ اینها به این طرف بیایند و با بخشی از اصلاحطلبان همراهی داشته باشند. یا طیفی که امروز به عنوان حامیان دولت تدبیر و امید شناخته میشوند، طیف جدیدی را با اصلاحطلبان تشکیل بدهند و این طیف در برابر گروه دیگری قرار بگیرند که شاید دیدگاههای نزدیکی با هم نداشته باشند، اما برخی دیدگاههای انتقادی نسبت به عملکرد دولت دارند.
وی ادامه داد: فکر میکنم به تناسب مقاطع زمانی، منطقی است که این تغییر مواضع را بپذیریم و تغییراتی را که امکان دارد در ائتلافها به وجود بیاید به رسمیت بشناسیم.
رسایی به نگرانیهای موجود در خصوص احتمال عدم دستیابی به ائتلاف و لیستی واحد در مجموعه اصلاحطلبان و حامیان دولت اشاره کرد و گفت: در انتخابات سال ۹۲ هم تقریبا به همین شکل بود و این طور نبود که از ابتدا و از یک فاصله زمانی چند ماه مانده به انتخابات، همه با هم به وحدت برسند؛ بلکه گزینههای مختلفی مطرح بودند؛ بعد در مقطع ثبت نام، تعدادی از آنها آمدند و ثبت نام کردند؛ بعد از مرحله بررسی صلاحیتها تعداد محدودتری باقی ماندند؛ ولی نهایتا در مقطع زمانی فعالیتهای تبلیغاتی دیدیم که به یک وحدت نظر رسیدند. اینکه در این مقطع زمانی، هرکدام از این طیفهای فکری گزینههایی را برای خود داشته باشند و بررسیهایی را در خصوص گزینههای خود انجام بدهند، هیچ اشکالی ندارد؛ طبیعی است که این گزینهها تا زمان ثبت نام به جمعبندیهایی خواهند رسید که تعدادی از آنان ثبت نام کنند و در مقطع بررسی صلاحیتها، تعدادی از اینها از ادامه رقابت به نحوی منصرف بشوند و یا به نحوی به مرحله فعالیت اصلی انتخاباتی نرسند؛ در مرحله فعالیتهای انتخاباتی و تبلیغاتی هم این فضا میتواند به وجود بیاید که ائتلافهایی شکل بگیرد.
وی تصریح کرد: ما نیز باید نگاهمان را منطقی کنیم؛ انتخابات ریاست جمهوری با انتخابات مجلس شورای اسلامی متفاوت است و به لحاظ وجود همین تفاوت، شاید تصمیمگیری سختتر هم باشد و مسایل فردی هم شاید مقداری تأثیرگذار باشد. من احساس نمیکنم که مشکلی از این جهت باشد؛ در آینده قطعا سعی میشود که تا حد امکان وحدت نظر ایجاد شود. در یک ابعادی هم شاید منطقی باشد که بپذیریم، چون دیدگاهها با هم متفاوت است، لیستها هم با هم متفاوت باشد؛ بدین ترتیب بعدا میتوان ارزیابی کرد و دید که اقبال مردم به هرکدام از این لیستها که گزینههایی متناسب با دیدگاههای خود را دارند به چه میزان بوده است.
دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان، در ادامه و در تشریح عملکرد تشکل متبوع خود گفت: انجمن اسلامی مهندسان در طی سالیان گذشته همواره به فعالیتهای تشکیلاتی خود ادامه داده و حتی در طول سالهای ۸۸ تا ۹۲ که احزاب و گروههای دیگر احساس میکردند که فعالیت برایشان سخت شده و موانع و محدودیتهایی ایجاد شده، همیشه فعالیتهای خود را داشت و جلسات شورای مرکزی و شورای عمومی این تشکل همواره برگزار شده است. البته بعضی از دوستان احساس میکردند که شاید دیگر فعالیت تشکیلاتی به این شکل مناسب نیست؛ لذا کم و بیش جلساتی را غیبت کردند؛ اما نهایتا در این دو ساله، آن دوستان هم به این نتیجه رسیدند که برای بهتر شدن روند امور کشور، بهتر است که فعالیتها به صورت جمعی باشد و بهترین محل فعالیتهای جمعی هم در تشکلها و احزاب است.
وی تصریح کرد: در این سالها ما فعالیتهای خودمان را داشتیم و در این دو سال گذشته هم انجمن اسلامی مهندسان توانسته با انگیزه و روحیه بهتری کار کند. خوشبختانه سایر تشکلها هم در این دو سال فعال شدند. در یک مقطع زمانی به نظر ما پرداختن به فعالیتهای سازمانی درونتشکیلاتی اهمیت بیشتری داشت و ما خودمان یک بازبینی تشکیلاتی داشتیم و خوشبختانه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هم در دوره جدید به شکل مناسبتر و با آییننامه و چارچوبهای تدوین شده فعالیتهای خوبی را انجام میدهد. منتها یک نکتهای که بعضا دوستان ما در تشکلهای دیگر، کمتر بدان توجه میکنند، این است که ما حضور در شورای هماهنگی را نباید به عنوان فعالیتهای حزبی خودمان تعریف کنیم و یا فعالیتهای حزبیمان را خلاصه کنیم به حضور در شورای هماهنگی. احساس ما در انجمن اسلامی مهندسان این است که چون دوستان ما در ائتلاف و شورای هماهنگی حضور پیدا میکنند، دیگر به شکل مناسب به فعالیتهای تشکیلاتی خود نمیپردازند و تمام فعالیتهای حزبی و تشکیلاتی خودشان را خلاصه کردهاند در شورای هماهنگی.
مهندس جمشید رسایی افزود: ما در انجمن اسلامی مهندسان این کار را نمیکنیم که فعالیتهای خودمان را خلاصه کنیم در شورای هماهنگی جبهه اصلاحات. ما جلسات، بررسیها و کمیتههای کاری خودمان را داریم و در کنار این، در جلسات شورای هماهنگی هم حضور پیدا میکنیم و دیدگاههای خودمان را منتقل میکنیم و بعضا هم پیش میآید که مواردی که در شورای هماهنگی مطرح میشود، نیاز به این دارد که ما موضوع را با شورای مرکزی و یا شورای عمومی انجمن مطرح کنیم، نظرات آنها را بگیریم و برگردانیم به شورای هماهنگی. این کار را هم در هر مقطع لازم انجام میدهیم.
وی ادامه داد: در موضوع انتخابات هم از مدتی قبل، ما کمیته انتخابات را در انجمن اسلامی مهندسان تشکیل دادیم و دوستان یک برنامه زمانی و یک برنامه عملیاتی برای انتخابات آماده کردند که برای آن برنامه، گام به گام مسئولینی انتخاب شدند و فعالیتهای اینها در هر مقطع زمانی مرور میشود و بعضی از گزارشاتشان در کمیته انتخابات و بعضی دیگر از گزارشات در نشست مشترک کمیته انتخابات با شورای مرکزی و بعضی از گزارشات هم در شورای عمومی مورد بررسی قرار میگیرد؛ هر جا هم که نیاز به تصمیمگیری هست، به تناسب همان چارت و جایگاهی که تعریف شده و مورد تأیید شورای عمومی قرار گرفته، تصمیمات لازم اخذ میشود.
دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان خاطرنشان کرد: در این دوره نسبت به دورههای قبل سعی میکنیم که در حوزههای انتخابیه بیشتری فعال بشویم و کاری که قصد داریم تا انشاءالله انجام بدهیم، بررسی عملکرد نمایندگان فعلی در مجلس است. این کار را انجمن اسلامی مهندسان در دورههای قبلی نیز انجام داده است و در این دوره هم سعی میکنیم تا این کار را انجام دهیم. همچنین احتمال دارد که در بعضی از حوزههای انتخابیه، به لحاظ تحلیلی که دوستان ما در کمیته انتخابات خواهند داشت ورود بکنیم و از بعضی از کاندیداها حمایت بکنیم و در بعضی از حوزههای انتخابیه هم ممکن است که به این شکل رفتار نکنیم. اینها موکول به آن است که ببینیم دوستان ما در شورای عمومی انجمن، چه تصمیمی را اخذ میکنند.
مهندس جمشید رسایی در پاسخ به سوالی در خصوص عدم حضور و معرفی فهرست و کاندیدا در انتخابات اخیر هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان گفت: این منطقی بود که انجمن اسلامی مهندسان برای این دوره از انتخابات هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان، ورود جدیتری میداشت. در برخی دورههای گذشته نیز انجمن اسلامی مهندسان در انتخابات نظام مهندسی، لیست ارایه کرد و در بعضی از دورهها هم اگر به صورت رسمی موضعگیری نکرد، اما به صورت غیر رسمی از بعضی از کاندیداها حمایت کرد.
وی افزود: یکی از دلایلی که در این دوره از انتخابات، شورای عمومی انجمن به این نتیجه رسید که در انتخابات نظام مهندسی ورود نکند، دلیلش تغییر و تحولاتی بود که در روند انتخابات اتفاق افتاد. یعنی خود برنامه زمانبندی انتخابات و در کنار آن، تصمیمات و بخشنامههایی که در هر مقطع صادر میشد به گونهای بود که هدایت موضوع مقداری برای دوستان ما در انجمن سخت بود. در عین حال، در آن زمان ما در حال انجام مباحث تشکیلاتی خودمان بودیم و گفتیم که اگر بخواهیم روی موضوع انتخابات نظام مهندسی کار بکنیم، شاید از کار انتخابات مجلس شورای اسلامی که بحث مهمتری هست، جا بمانیم.
دبیر انجمن اسلامی مهندسان استان گیلان ادامه داد: در کمیتههای کاری که تشکیل دادیم، به این نتیجه رسیدیم که اهمیت کار مجلس برای ما از جهاتی بیشتر است. هرچند برای انتخابات هیأت مدیره نظام مهندسی، شورای مرکزی انجمن، کمیتهای را مشخص کرد و دوستان ما در آن کمیته اقداماتی را انجام دادند. منتها وقتی که موضوع به شورای عمومی مردادماه ارایه شد، با توجه به زمان کوتاه باقی مانده تا انتخابات که قرار بود در اواسط مهرماه برگزار شود و با توجه به مسیری که باید طی شود و شاخصها و ملاکها و معیارها تعیین و آنها را امتیازبندی کرده و بعد از آن بیاییم و روی گزینهها به وحدت نظر برسیم. این موضوع وقتی که در شورای عمومی مطرح شد، این شورا ظرف زمانی موجود را برای طی این مسیر مناسب ندانست و حتی به ورود غیررسمی انجمن به این انتخابات هم رأی موافق نداد و تصمیم بر آن شد که انجمن هیچ لیستی، حتی غیررسمی، ارایه نکند. اما با صدور بیانیه، شاخصها و ملاکها و معیارها و دیدگاههایمان را در ارتباط با انتخابات نظام مهندسی مطرح کردیم و در گام بعدی هم که اکنون ترکیب اعضای هیأت مدیره جدید مشخص شده است، قرار بر این است که طی اطلاعیه و بیانیه رسمی دیگری، دیدگاههایمان را در مورد اینکه «نظام مهندسی برای پیشرفت کارش با چه موانعی مواجه است» و «اولویت مباحثی که دوستان هیأت مدیره باید به آن بپردازند، چه مواردی است» را بگوییم و در عین حال، آمادگی همکاری برای حل مشکلات و مسایلی که در نظام مهندسی هست را به آنها اعلام کنیم.